Hur vi förändrar vårt själstillstånd (16 april 2022)

Det finns flera sätt att förändra sitt själstillstånd, och det oavsett vilket håll vi gör den förändringen – till det mer kärleksfulla, eller till det mer kärlekslösa.

Att känna igenom sina instängda barndomskänslor och andra, ärvda känslor (bland många andra), är ett av sätten, och kanske det som oftast blir samtalsämnet när vi pratar om att förändras i själen. Men det finns fler sätt, och dom påverkar allihop vårt samlade kärlekstillstånd, och därmed även vilken sfär vi befinner oss i.

Våra val i vardagen och under nätterna, våra önskningar, våra avsikter och våra inre vägval är också händelser eller företeelser som påverkar hur kärleksfull vår själ är.

Om vi känner att vi tröttnar på en viss situation eller omständighet eller ett visst beteende i oss själva, så har det redan där skett något i själen, och vi har påbörjat en större förändring bara genom det lilla nyansskiftet inombords.

När någon provocerar oss och vi en dag bara känner att “nä, jag tänker inte gå på den limpinnen igen, den här gången tänker jag bara låta det vara, för jag har bara ingen lust längre att delta i den här jobbiga leken”, då har vi också gjort en liten förändring i vår själ.

Om vi tvärtom vaknar upp en dag och är på ett urselt humör, och vanligen brukar hålla på oss och vara artiga och trevliga på jobbet eller i skolan eller bland vännerna, men istället känner att “idag tänker jag f-n inte smöra för folk längre, vad vinner jag på det, jag ser bara ut som en lismande fåne som inte har någon egen kraft och vilja!” och sedan går vidare och är kort i tonen, sarkastisk, cynisk, avsnoppande och avvisande mot folk “för att man inte vill fejka hur man egentligen känner”, då halkar man ner rejält i sitt själstillstånd redan vid det inre valet som gjordes när man vaknade på morgonen.

Vi kan känna för att börja säga sanningen och tala om vad som egentligen hände den där gången, eller förklara hur vi faktiskt känner kring vissa saker, och vi kan vilja göra det på ett så vänligt och schysst sätt som möjligt.

Genom att välja att ha en viss moralkodex, en slags grundnivå av etik som känns viktig, och vi kanske hittills inte riktigt levt upp till den utan smygfuskat lite i gränslandet och brutit mot våra egna, “egentliga” principer här och där, då gör det en stor skillnad för själstillståndet om vi en dag känner att vi vill skärpa till oss och bli bättre människor i det avseendet. Vi kanske känner att det egentligen är fel att en massa djur ska dö och utnyttjas för att vi känner för en stek eller ett glas chokladmjölk, och istället för att tänka “tar det imorgon” och bara dricka några glas mjölk, så kan vi en dag känna att vi har lite svårt att fortsätta dra ut på att leva efter vad vårt samvete säger, och känna att “nej, nu får det räcka, jag klarar inte av alla dom här tankarna längre, det känns bättre att bara låta bli och hitta något annat att dricka istället”.

Om vi vet att vi gör fel som gapar och härjar på våra barn för småsaker, och i princip kräver att de ska lyda oss i alla möjliga situationer och lägga sig själva åt sidan, så kan vi en dag märka att barnen verkar olyckliga, dämpade, lednsa och utan sin vanliga energi, och låta sanningen om hur vi beter oss komma in för en gångs skull. “Dom här barnen är helt beroende av hur jag beter mig mot dom, det här är hela deras uppväxt och första tid i livet som jag bråkar sönder, och jag skyller på dom, men det är ju egentligen min egen känsla av otillräcklighet och hur jag aldrig har läkt mina egna barndomsupplevelser ordentligt som gör att jag blir så frustrerad och vill ha kontroll över barnen nu.”

De här relativt små, men ofta väldigt betydelsefulla valen, påverkar vad attraktionslagen för med sig till oss. Gud är extremt känslig för vad som finns i våra själar, och förändringarna sker direkt i det yttre när de skett i det inre. Många i den 6:e sfären har ofta en del känslomässiga skador som dom ännu inte känt igenom i sin själshalva, men de har ändå valt att agera och tänka och välja mer kärleksfullt mot omvärlden och allt liv omkring dom, och det har hjälpt dom att nå ända dit!

Men med allt det sagt, så behöver vi ofta också känna igenom orsakerna inom oss som ens gjort oss villiga att försämra vårt och andras liv på dom här visen, och det är i grund och botten en kärlekslös känsla och en osann föreställning som vi fått in i oss när vi var väldigt små, ibland redan i livmodern, som ligger i vägen för att vår själ ska kunna bli helt fri från dom kärlekslösa impulserna – och sluta påverka våra val i vardagen.

Jag har ofta upplevt att alla de här förändringarna går hand i hand – vissa dagar känner jag att jag har förändrats efter att ha känt igenom en känsla, men ofta så har genomkännandet av och tillåtandet av att den känslan ens får komma upp i mig till slut föregåtts av en serie andra förändringar inom mig. Jag har ofta tröttnat på något som pågår i mitt liv, eller en omständighet, och känt att jag börjat bli mer och mer frustrerad, eller att jag längtar efter en förändring och något bättre och börjar tänka mer på det, så att kontrasten ökar mellan det jag har och det jag vill ha i mitt liv. Ofta har jag också försökt ändra lite på saker i min fysiska vardag, någon rutin, hur jag har det omkring mig, vad jag äter eller hur jag pratar med andra, och provat att själv försöka påverka det så att det blir som jag vill ha det, istället för att bara fortsätta gå runt i det gamla och bara önska att det ska förändras.

Så med det här vill jag belysa att vi kan göra många förändringar i oss själva och hur kärleksfulla vi är även runt omkring kännandet av känslor, både före och efter, och ibland till och med under tiden vi känner dom, för att det är ett samspel mellan vår personlighet, känslorna vi bär på, våra föreställningar, våra önskningar och vad vi tröttnat på att uppleva, bland mycket annat, som för oss framåt – eller för all del bakåt – i vårt liv.

Foto: Pixabay