Feng Shui ur ett Divine Truth-perspektiv (9 februari 2022)

Det finns massor av spännande upplysningar om oss själva i vårt hem. Feng shui är kinesiska för vind och vatten, och anspelar på hur livsenergin, chi, rör sig genom ett hem eller naturen, eller vår kropp för den delen.

2001 blev jag certifierad feng shui-konsult, och arbetade också med det ett tag, men kände rätt snabbt att det var långt ifrån tillräckligt för att verkligen hjälpa människorna jag mötte. Redan då fascinerades jag av kopplingen mellan just vårt inre och vårt yttre, det vi hade runtomkring oss. Vad var det för slags magnetism som verkade på allting? Och varför funkade den bara ibland?

När jag hittade fram till Divine Truth-läran så fick många saker i mitt liv och livet i stort lika många bra förklaringar. Logiskt, enkelt och kärleksfullt! Så även med feng shuin, då jag plötsligt kunde se på mina tidigare funderingar ur ett nytt perspektiv, där allting började kännas väldigt användbart och självklart.

Det som i folkmun kallas för attraktionslagen skulle förmodligen istället kallas för önskelagen, därför att önskelagen är det som svarar på vår känsla av glädje när vi tänker på något specifikt, medan attraktionslagen är där och verkar på allt som finns i vår själ, med syftet att väcka upp de känslor vi försöker trycka undan, bland annat. Det kan vara bra att ha i åtanke när du läser vidare, för jag kommer hänvisa till de båda emellanåt.

Genom att se på feng shui ur ett Divine Truth-perspektiv, så kan vi använda de kunskaperna på ett mycket mer konsekvent vis, och få fram mycket mer information om oss själva och vår själ, än vad vi förmodligen lyckats hitta tidigare.


Gud har gort mängder av funktioner, sanningar eller lagar, som alla reglerar allt liv på många olika vis. Även våra själar, och hur de interagerar med omgivningen, med livet runt omkring oss.

Allt vi ser omkring oss i vårt hem är något som attraherats dit av vår egen själ (eller vår halva av själen, för att vara helt korrekt). Flagnande färg på hallväggen som är det första du ser när du kommer innanför dörren? Själens attraktion. En underbar tavla som gör dig glad och fylld av tro på det goda i livet varje gång du ser den? Själens attraktion. Gnisslande gångjärn, trasig glödlampa i förrådet, trött dator och för smal uppfart för bilen? Själens attraktion.

Det är inte bara i andevärlden som vårt hem återspeglar vårt inre. Det är på samma vis även här.

Bor vi med någon eller några andra, så är det förvisso en gemensam attraktion, och alla berörda själar spelar in på slutresultatet – men vi är ändå där allihop av en orsak, och upplever samma miljö. Det säger oss något om vårt själstillstånd.

Det kan vara en liten tröskel att börja se på hemmet och vår direkta omgivning med Guds ögon, så att säga. Särskilt om vi satt oss in i hela feng shui-terminologin med baguan, de fem elementen och shar chi och allt som kan dyka upp i vilken feng shui-bok som helst. Men allt det går fortfarande att se på ur perspektivet med Guds lagar, och där kärleken är grunden för alla de lagarna (Guds kärlek, inte vår egen bild av kärlek).

Allt från din ekonomi till dina kläder till hur det ser ut i din garderob och i ditt skafferi är själens attraktioner (och här gick du och trodde att det var du som bestämde! Tur då att du och själen är samma sak, för det är verkligen den som bestämmer). Det innebär att du (och andra, för all del) får hypermycket information om dig själv med bara några blickar in i varje rum.

Allt det här har dragits eller attraherats hit av två orsaker, huvudsakligen – den ena är att du har önskat dig det genom en inre bild som du känt en viss glädje för, så tack till önskelagen för det! Den andra är att du har begravda känslor som du inte vill ta upp och känna, vilket gör att attraktionslagen behöver arbeta med dig, och förmodligen en hel del av dom (som det är för de flesta).

Med andra ord – det du ser som känns innerligt bra (inte falskbra, som du vet när en som är lite väl glad i drickat lyser upp när de ser en flaska med välbekanta former stå på bordet utan övervakning) det är något som önskelagen fört med sig, och det du ser som känns innerligt jobbigt att titta på eller tänka på, det är en gåva från attraktionslagen för att hjälpa dig läka din själ.

Om du är bekant med baguan, som består av 8 utmarkerade ytor i en viss ordning som läggs ovanpå planritningen för din bostad eller hela din tomt till exempel, eller bara ett rum om man vill det, så kanske du har lagt märke till att området för Fysisk hälsa, grundekonomin och familjelivet ser bra jäkla tilltufsat ut numera. Och du kanske märker att: “Japp, jag har varit trött i kroppen och fått en del infektioner det senaste halvåret, det har varit rätt slitigt att få ihop det ekonomiskt en tid nu, och jag tycker inte riktigt att det flyter på så bra i kommunikationen med ungarna och sambon.”

Här skulle en normalt funtad feng shui-konsult vilja arbeta med dig för att pigga upp och få bättre ordning på nämnda område i hemmet och i den eventuella trädgården. Kanske till och med gå in i enskilda rum och liksom ge lite styrkepiller åt samma område där. Behöver baguan stärkas upp för att den delen fattas i bostaden? De skulle kika på eventuell vass chi som når dig i sängen eller vid köksbordet, och kanske begrunda mängden trä och gröna växter i hemmet, för att inte glömma det för trä så viktiga vattnet. Vilken symbolik döljer sig i tavlor och foton, vilka signaler ger olika placeringar av möblerna? En kik på motsatta området, hur ser det ut med Barn och kreativitet? Ett gäng sådana åtgärder skulle vara den normala och förväntade insatsen från feng shui-konsulten (de som valt en mer orientalisk inriktning kan också börja kika på väderstreck och olika kulturellt relaterade symboler och åtgärder).

De åtgärder som görs kommer att nå en liten bit på vägen, genom att väcka dina/era tankar och känslor på det du eller ni egentligen längtar efter att ha – men utan den viktiga beredvilligheten inför och kunskapen om att det är viktigt att därmed också ge sig in i de mörka, jobbiga känslor som kommer upp och låta dom kännas färdigt tills de lämnat själen, och utan att ha en öppenhet för att förstå att man trott på något osant vilket gett upphov till den själsliga smärtan, och där motståndet mot att känna smärtan skapat hela situationen i hemmet från första början, så blir det lite som att stå på startlinjen utan att springa sitt varv och ropa glatt att man kommit i mål, för att startlinjen ligger på samma plats som mållinjen. Med andra ord försöker man “klä bort” ett problem som snarare behöver lösas känslomässigt, vilket förklarar varför det bara fungerar ibland, och förmodligen bara delvis (för att personen som gjort feng shui-åtgärderna i fråga genom sin fasad – viljan att lura både sig själv och andra att “allt är bra här” – kunnat börja attrahera vissa förändringar. Men utan den själsliga förändringen kommer saker snart falla ner på marken igen. Har personen istället faktiskt gjort en själslig förändring i samma veva, så kommer det fortsätta att fungera bra efter feng shui-åtgärderna).

En feng shui-konsult som känner till Divine Truth däremot, skulle använda all information som hemmet kan ge om ditt och hela familjens själsliga tillstånd, och samtala med dig om sina upptäckter, och föreslå vad som kan vara bra att göra för att hjälpa igång viljan att känna igenom de känslorna, till exempel genom olika åtgärder i hemmet, och till exempel genom att förklara varför de här sakerna i hemmet är som de är, och varför det hör samman med det inre tillståndet. Hon eller han kan visa på emotionella mönster och hur de återspeglas i hemmet, och tvärtom. Den riktigt skarpögda och observanta ställer några frågor om hur ni brukar hantera det som ofta kallas “problemområdena” i hemmet, och får därmed möjlighet att sätta det i relation till hur ni hanterar motsvarande emotionella problem. Det här tillvägagångssättet leder till att själen kommer att attrahera en helt ny situation i hemmet, alldeles av sig själv, och genom önskelagen istället för attraktionslagen


Sammanfattningsvis så kommer feng shui till korta i många fall, just för att man där inte förstår kopplingen mellan själen och den yttre omgivningen, den som attraktionslagen och önskelagen arbetar genom. Även kompensationslagen är med och säger sitt i ditt vardagsliv här och nu, men bara tills det finns en genuin önskan om att be Gud om hjälp med att läka själen från allt kärlekslöst och osant.

Det är med andra ord både mer spännande och fyllt av mycket mer användbar information att se på sitt hem ur Divine Truth-perspektivet och gärna med lite kunskaper om feng shui, medan enbart feng shui-perspektivet kan fungera som en slags “sandlåda” eller experimentlåda för oss att testa vad som händer när vi ändrar på olika saker rent materiellt. Upptäckten bör efter en tid bli att det känns inkonsekvent, oförutsägbart och frustrerande att enbart utgå från feng shuin, och därigenom otillräckligt för att uppnå resultat enbart genom det tillvägagångssättet.

Å andra sidan finns det nog många som föredrar att under lång tid i sitt liv testa att byta från beiga gardiner till böljande blåa för att uppleva mer intuition och flexibilitet i sitt liv (vilket – faktiskt – kommer bli som en signal till själen att man vill börja fokusera på den här känslan), än att titta på de beiga gardinerna, känna hur man är urtrött på att känna sig så stagnerad och fast i rutinerna, gå in i sin egen själsliga grotta, rota fram riktigt sorgliga barndomsupplevelser som vi inte känt igenom och sätta sig i sängen och storgråta i några timmar för att man fick både skäll och stryk när man glatt kom med nya idéer och ville föreslå andra, bättre sätt att göra saker på…